Motorische ontwikkeling

Tycho heeft meerder keren tijdelijke halfzijdige verlammingen gehad als gevolg hiervan heeft Tycho een slechte mogelijkheid zijn lichaam te sturen. Binnen de revalidatie word dit een diskinetisch beeld genoemd ten gevolge van een Cerebrale Parese (zie voor meer informatie www.BOSK.nl). Daarnaast is te zien op scans dat Tycho zijn hersenen met name zijn beschadigt in het motorische gedeelte (er vanuit gaande dat functies niet zijn verschoven) de scans en het beeld wat we van Tycho in de praktijk hebben vertoont veel overeenkomsten.

Binnen het thuisprogramma hebben we zeswekelijkse doelen. We stellen meestal twee doelen, 1 op motorisch gebied en 1 op het gebied van communicatie. Een gemis van de methode CSL is voor ons dat er minder aandacht word besteed aan de motorische methodes. We maken gebruik van de revalidatie maar zijn nog op zoek naar een methode die ons als ouders meer vaardigheden geeft om zelf aan de slag te gaan. We willen liever niet alleen losse oefeningen en stukjes. We zijn nu een methode genaamd MOVE aan het onderzoeken gevonden in het ouderhandboek van BOSK.Spelers/zorgverleners zijn bij ons gericht bezig door het thuisprogramma. Er vind verzorging plaats en stimulering van de ontwikkeling. Alle spelers werken met dezelfde methode en aan dezelfde doelen die we zeswekelijks met elkaar afstemmen. Wat we vaak terug krijgen is dat het werken met een methode motiveert.

‘ Met plezier leren (voor beide partijen) doormiddel van spelen.’

Het werken aan Tycho zijn ontwikkeling gaat in kleine stapjes. Tycho heeft veel individuele aandacht nodig. Het thuisprogramma is daarom een goede aanvulling op school.

Onze revalidatiearts verwoorde het zo ‘ Wat jullie thuis allemaal doen aan Tycho zijn ontwikkeling zou hier (polikliniek revalidatie Friesland) nooit mogelijk zijn.

 

Geef een reactie