Communicatie

‘Communicatie begint met contact’

We zijn al jaren bezig met zoeken naar manieren om Tycho zijn communicatie uit te breiden. Op veel momenten blijft er binnen de communicatie nog een vorm van onzekerheid want ‘Je weet niet echt wat Tycho bedoelt’. We hebben gemerkt dat we allemaal onze eigen interpretatie geven aan situaties, vaak zitten we ‘goed’ maar vaak weten het ook niet ‘echt zeker’.  We willen heel graag meer van Tycho weten en het contact tussen hem en de buitenwereld vergroten. Stappen die we hebben doorlopen:

 • Oogcontact uitbreiden.
 • Verdiepen in de wereld van Tycho en deze samen beleven.
 • Contact en de wereld voor Tycho aantrekkelijk maken op basis van wat hij leuk vindt.
 • Lichaamsposities en omgeving aanpassen zodat contact maken gemakkelijker wordt. Bijvoorbeeld goed op hoogte zitten, een prikkelarme omgeving.
 • Gesproken taal uitlokken.
 • Beginnen werken met Foto’s van dingen die Tycho belangrijk vindt.
 • Van foto’s overstappen op pictogrammen.
 • Motoriek verbeteren ten behoeve van een betrouwbare communicatie bron zoals een communicatie touchscreen.
 • Spraakknoppen gebruiken.
 • Via oogbewegingen communiceren.
 • Ooggestuurde computer.

Tycho heeft laten zien veel woorden te kunnen zeggen en te begrijpen. Echter heeft hij onvoldoende mogelijkheden dit motorisch vol te houden te organiseren daarom zijn wij uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat Tycho zijn ogen de meeste betrouwbare manier van communiceren zijn. Tycho werkt daarom met een ooggestuurde computer. Het werken met de computer zijn we aan het uitbreiden en opbouwen. Tycho laat nu via de computer weten wat hij graag wil. Het is fantastisch om iets voor Tycho te doen waarvan je zeker weet dat hij het leuk vindt zoals een eitje met kaas bakken, naar de speeltuin gaan. 

Naast het zichtbare is er met Tycho op intuïtief niveau veel contact. We hebben lol zonder gesproken woorden, we praten en steunen Tycho ook zonder woorden.

In het contact met Tycho is de rode draad dat Tycho tijd nodig heeft om te kunnen reageren. We doen oefeningen met spelers om bewust te worden hoe snel je geneigd bent om niet te wachten op een reactie van Tycho zijn kant of opnieuw Tycho te gaan aansporen alsof hij het niet begrepen zou hebben. 

In het onderstaande filmpje test Tycho voor het eerst een ooggestuurde computer! 

http://www.youtube.com/watch?v=Jnu0h77a7fA&sns=em

We zijn nu een paar maanden verder en Tycho vindt de computer geweldig! Hij laat een stijgende lijn in communiceren zien. Het is puzzelen welke vorm op dit moment het beste bij Tycho past. Tycho vindt het fijnst te werken met zinnen, in langwerpige kaders. Liggend is voor hem de beste uitgangspositie omdat de zwaartekracht en een zware deken zijn lichaam tot rust brengen. In het volgende filmpje bereid Tycho zich voor op een bruiloft, hij geniet.

http://www.youtube.com/watch?v=YJhhdB4o3SU&sns=em

One thought on “Communicatie

Geef een reactie