Persoons Gebonden Budget

Het PGB geeft je als ouder veel eigen regie. Je kan eigen personeel aannemen en de zorg naar de vraag inrichten. 

  • Voor indicaties is er verslaglegging nodig van zorgverleners en instanties. Lees de verslagen en wees kritisch. Het zicht wat de CIZ of een gemeente op jullie situatie heeft is direct van invloed op de hoogte van de toekenning.
  • Maak zelf ook een verslag bijvoorbeeld: De directe zorg wat wij bieden aan ons kind bestaat uit…… loop een hele dag na en schrijf alles op, ook wat je vanzelfsprekend vindt. 
  • Het voordeel van zelf een verslag maken is ook dat je de tijd ervoor kan nemen.

‘ We vroegen een hulpmiddel voor Tycho aan, ik heb driekwartier met de mevrouw van de gemeente gesproken. Toen ze was vertrokken, bedacht ik me dat ik een belangrijke motivatie voor het hulpmiddel was vergeten. Het is moeilijk om een hele situatie te schetsen in beperkte tijd’

  •  Maak je situatie niet mooier dan hij is. Wij hebben het gevoel dat dit ook samenhangt met acceptatie van hoe de situatie is. ‘Het valt best wel mee allemaal’ Je wilt het liever misschien niet zo zien. Doe daarom belangrijke gesprekken rondom indicaties met zijn tweeën, dit kan ook een vriendin zijn die je aanvult.

‘Het was wel even schrikken toen we in kaart brachten hoeveel tilmomenten er op een dag zijn. Dit blijken er achttien te zijn. En wij maar denken, waarom zijn we zo moe in het weekend’. Soms heb je gewoon niet door wat je allemaal doet..

  •  Vraag om een vast contactpersoon als je vaker bij de zelfde instantie aanvragen doet. Schrijf sowieso de naam op.
  • Laat je niet overvallen als er telefonisch contact word gezocht voor een indicatie. Vraag of je op een later moment mag terugbellen.
  • Het beheren van een PGB administratie is niet gemakkelijk. De Sociale verzekeringsbank kan je hierbij ondersteunen. Vraag hun naar een een stukje voorlichting over de mogelijkheden van de SVB.
  • Per Saldo is een belangenvereniging voor mensen met een PGB. Wordt lid van hun zij hebben een schat aan informatie, geven cursussen en bieden ondersteuning.

Zie verder tips thuisprogramma.

Geef een reactie