Contacten met zorgverleners

Een zorgintensief kind heeft vele zorgverleners (artsen, pedagogen, revalidatie, dagelijkse zorgverleners, school, hulpmiddelen, ergotherapeut, MEE etc) die in meerdere of mindere mate betrokken zijn.

  • Bescherm jezelf en maak keuzes. Welke contacten kunnen minder of via de telefoon/email. Zorgverleners hebben er vaak wel begrip voor, helemaal als je de hoeveelheid aan zorg zichtbaar maakt.

‘De schoolarts vondt het geen probleem om Tycho niet te zien, aangezien er al 4 artsen bij Tycho betrokken zijn. Het dossier was dik genoeg’

  • Vraag aan een zorgverlener: Zijn er dingen die ik moet weten die ik niet weet? Zoals aanbod, behandelingen, werkwijze van de zorgverlener. Met name in het begin is deze vraag belangrijk. Je kan namelijk niet vragen naar de dingen die je niet weet, dus zul je moeten vragen om een stukje voorlichting. Je probeert de zorgverlener daarvan bewust te maken. Heel vaak komt het voor dat ouders in het begin behoefte hebben aan dingen die zij pas veel later ontdekken. 
  • Bedenk voor de afspraak welke punten jij wilt bespreken en schrijf deze op.
  • Vraag naar de verschillende gebruikelijke manier van communiceren, bijvoorbeeld per mail of alleen per telefoon.
  • Combineer afspraken als het lukt en jullie dit aankunnen.
  • Soms komen afspraken in dezelfde periode, probeer dit te spreiden. Het kan belastend zijn om weer bezig te zijn met de zorg rondom je kind. Let op de balans tussen leven(genieten) en zorg.
  • Zie verder de pagina thuisprogramma voor tips met betrekking tot spelers.

‘Na twee jaar teveel mee te gaan met het initiatief van zorgverleners besloten we zover het mogelijk is 1 afspraak met 1 zorgverlener per week te plannen’

contacten met zorgverleners

Geef een reactie