Ouderschap

De opvoeding en ontwikkeling van een ziek kind verloopt anders dan bij een ‘gezond’ kind.

Ik had vaak het gevoel niet een goede moeder te zijn omdat ik niet aan mijn eigen beeld van moederschap kon voldoen. Zo wil ik meer tijd met mijn kind alleen besteden. Ik moet de opvoeding meer met anderen delen dan me lief is.’  

‘Als vader moet ik meer in de zorg deelnemen dan ik had verwacht. Het is een weg voor mij  om dit te accepteren. Ik had de verwachting in ons contact meer terug te krijgen van mijn zoon dan nu in zijn mogelijkheden ligt. Ik merk dat mijn vrouw dit makkelijker accepteert vanuit haar moedergevoel. We praten veel met elkaar over onze rolverdeling en kijken vaak opnieuw naar de mogelijkheden die we daarin hebben.’

  • Blijf aan de belangrijke mensen in je omgeving uitleggen waarom je anders handelt en nodig ze uit vragen te stellen.

‘In de opvoeding van onze zoon stuit ik ook vaak op onbegrip omdat mensen vanuit het referentiekader van een gezond kind denken en daardoor ons omgaan met voor hun ‘gewone dingen’ niet altijd begrijpen, bijvoorbeeld mijn voorzichtigheid met ‘ziektes’.

  • Onderneem een activiteit alleen met je ‘zorgintensieve’ kind. Iets wat jullie allebei leuk vinden. Leg de lat niet te hoog 1 keer in de maand is ook goed.
  • De zorgen delen met andere ouders met een ‘zorgintensief’ kind vinden we heel prettig, je hoeft even niet uit te leggen en je kan humor met elkaar delen wat anders wellicht als beladen opgevat kan worden.
  • ‘Geef nooit op’ Met input van meerdere op maat gesneden expertises en volharding kan je je kind laten schitteren en kunnen mogelijkheden oneindig groot zijn. Deze tip deelt een moeder van een zoon met autisme.

 

Geef een reactie